Vi bruker cookies for å gjøre det mulig å analysere besøk anonymt og gi deg den best mulige opplevelsen av nettstedet vårt. Ved å fortsette å bla gjennom dette nettstedet, samtykker du i at det brukes informasjonskapsler.

For mer informasjon kan du lese Informasjonskapsler-delen av Personvernerklæringen vår.

X

Hvorfor meg?

IntroFor det meste elsker vi å føle oss spesielle, men kanskje ikke når det gjelder å være konstant rød i ansiktet. Det virker kanskje ikke som noen stor trøst, men det finnes en vitenskapelig forklaring på hvorfor DU er rammet av denne lidelsen. 

Rødhet i ansiktet kan skyldes rosacea, en lidelse som i sin tur skyldes prosesser i huden i ansiktet. Enkelte "utløsende faktorer" kan føre til at tilstanden blusser opp eller forverres, og å forstå disse kan være første skritt til å ta tak i problemet.

Den gode nyheten er at når vi vet hvorfor noe skjer, er det enklere for oss (med medisinsk eksperthjelp) å komme frem til hva vi skal gjøre med det.

Derfor lønner det seg å finne ut hva du lider av. Hvis du vil vite mer om kronisk rødhet i ansiktet, kan du ta en kikk på følgende tekst og lenker:

Vi begynner med å snakke om hva ansiktsrødme IKKE er. Be en hvilken som helst tenåring å tenke på når foreldrene kysser hverandre, eller kast et blikk på en turist etter en dag på stranden, så vil du utvilsomt legge merke til noen veldig røde ansikter. Men la oss slå fast: dette er ikke eksempler på "rødhet i ansiktet i forbindelse med rosacea".

Rødhet i ansiktet i forbindelse med rosacea er faktisk en medisinsk lidelse, en kronisk hudbetennelse. Det vitenskapelige navnet er (pust dypt inn):

Erytematoteleangiektatisk rosacea

Det er kanskje en lang betegnelse, men det viser at konstant rødhet i ansiktet virkelig er en medisinsk sykdomstilstand – noe du og legen bør ta på alvor. 

Erythematotelangiectatic RosaceaSymptomer kan være:

  • Oppblussende og vedvarende rødflammethet
  • Synlige blodkar
  • Stikkende og brennende følelse i huden

 

 

 

Det er viktig å huske at mye av det som normalt gjør at man blir rød i ansiktet (som sol, sminke, trening og så videre) faktisk kan forverre symptomene. Å bli bevisst på hva disse "utløsende faktorene" er, er en viktig del av behandlingen, som bør følges opp med råd fra medisinsk ekspertise, for eksempel fra fastlege eller en hudlege.

I tillegg til at ordet er vanskelig å stave, defineres rosacea som en kronisk betennelsessykdom som rammer huden i ansiktet.

Det finnes fire typer rosacea, men de typiske tegnene og symptomene er:

En tendens til at man lettere rødmer eller blusser opp

Kuler eller kviser i ansiktet

Tørr, strammende eller kløende hud

En brennende eller stikkende følelse i ansiktet

Rød eller fortykket hud på kinn, nese, hake eller panne

Små synlige blodkar i ansiktet

Rennende, blodsprengte eller irriterte øyne eller hovne øyelokk

Klikk på ikonene nedenfor for å få vite mer om de fire rosaceatypene:

TYPE 1

Rødhet i ansiktet

Rødhet i ansiktet:

den vanligste av de fire, som rammer over ¾ av dem som lider av rosacea.

TYPE 2

Blemmer eller kviser

Knudrete hud (blemmer) eller kviser (pussholdige blemmer):

disse kommer og går og omfatter i tillegg røde flekker.

TYPE 3

Fortykket hud

Fortykket hud:

et overskudd av vev fører ofte til forstørret nese og ujevnheter i huden (kuler).

TYPE 4

Rennende eller blodsprengte øyne

Rennende eller blodsprengte øyne,

tårer og brennende, hovne øyelokk, tilbakevendende sti (hordeolum).

Du vet hvordan det føles når du har et særlig alvorlig angrep av rødhet i ansiktet. Den varme og brennende kløen som starter i magen og flytter seg til ansiktet? De røde kulene som plutselig dukker opp fra ingensteds?

Det er ganske åpenbart hva som skjer på utsiden. Men hvordan er det på innsiden?

For de fleste er det helt normalt å kjenne en oppblussende rødhet i ansiktet etter en treningsøkt eller kanskje en kort stund når man blir sjenert. Rødheten skyldes at blod strømmer til ansiktet via blodkarene som vi alle har under hudoverflaten.

Personer med konstant rødhet i ansiktet i forbindelse med rosacea har imidlertid økt blodtilstrømning sammenlignet med andre. Blodkarene i hudoverflaten fungerer ikke helt slik de skal, noe som medfører at for mye blod stiger opp til overflaten. Vi vet hva dette fører til – mer rødhet, mer rødflammethet og mer irritasjon.

Den gode nyheten er at det finnes medisinsk behandling som er utviklet for å redusere den økte blodtilstrømningen. Legemidler kan bidra til å regulere sirkulasjonen og redusere rødheten ved å berolige blodkarene under huden. Behandling skjer selvsagt i samråd med allmennlege eller hudlege. Klikk her for å få vite hvordan du best kan snakke med legen om hvilken løsning som kan passe for deg.

Rødhet i ansiktet er ikke noe som bare oppstår uten grunn. Det finnes visse "utløsende faktorer" som kan forverre tilstanden og gjøre livet vanskeligere for den som er rammet. Å forstå disse faktorene er et viktig ledd i å få kontroll over sykdommen, og et steg på veien til et normalt liv. Å unngå de utløsende faktorene kan imidlertid være vanskelig og kreve en del forsakelser:

Jeg er en skikkelig sjokoholiker. Nå må jeg slutte med det.

Jeg unngår kjøtt og sterkt krydret mat så ofte jeg kan. Jeg er nesten vegetarianer nå for tiden.

Jeg vokste opp i Sør-Australia, så vi hadde de beste vinene. Jeg likte spesielt godt årgangsvin. Ikke nå lenger.

Am I Not Making It WorseSå selvsagt ville det være "ideelt" å finne en løsning som ikke krever store og krevende endringer i livsstilen. Den gode nyheten er at fremskritt innen vitenskapen har gitt nye og innovative behandlinger mot konstant rødhet i ansiktet. 

Klikk her for å få vite hvordan du kan snakke med legen om hvordan du kan dempe det RØDE og i stedet fremheve DEG.