Vi bruker cookies for å gjøre det mulig å analysere besøk anonymt og gi deg den best mulige opplevelsen av nettstedet vårt. Ved å fortsette å bla gjennom dette nettstedet, samtykker du i at det brukes informasjonskapsler.

For mer informasjon kan du lese Informasjonskapsler-delen av Personvernerklæringen vår.

X

Hva kan jeg gjøre med det?

OK, på tide å ta tak i saker og ting. Hvis du har levd med å være mer eller mindre konstant rød i ansiktet i en stund, kjenner du allerede mange av de gjennomprøvde måtene å håndtere tilstanden på gjennom å forstå og unngå visse "utløsende faktorer". Du unngår kanskje til og med bestemte mat- og drikkevarer, bruker mindre sminke eller holder deg borte fra solen.

Hva er de vanligste utløsende faktorene? Før musepekeren over ikonene nedenfor for å lese mer om de enkelte faktorene, og få praktiske tips om hvordan du kan håndtere dem:

Hurtig tips

Solen

Ofte den vanligste utløsende faktoren.

Hurtig tips

TEMPERATUR OG VÆR

Det kan høres avslappende ut å kose seg foran peisen eller ta et varmt bad, men for varme miljøer kan øke blodtilstrømningen og få ansiktet til å blusse opp.

Hurtig tips

MAT

Visse matvarer kan føre til at rødheten blusser opp. De vanligste er:

  • Sterkt krydret mat
  • Svært varm mat1
  • Meieriprodukter som yoghurt og sjokolade
  • Visse sitrusfrukter
  • Næringsmidler med høyt innhold av histaminer, f.eks. oster, aubergine, spinat, eddik og soyasaus2
1 Powell NEJM 2005
2 Rosaceafacts.com:REF National Rosacea Society: /Rosacea.org—Coping with Rosacea/p2/para2/bullets 1-4;p3/para1

Hurtig tips

DRIKKEVARER

Det er en myte at rødhet i ansiktet alltid skyldes alkoholmisbruk, men for noen kan alkohol og varme drikker utløse tilstanden.

Hurtig tips

HUDPLEIEPRODUKTER

Hud som er plaget av rosacea er ofte sensitiv, så vær forsiktig med produkter som inneholder alkohol eller parfyme. Unngå dessuten tung foundation som du må gni for å fjerne.

Hurtig tips

MOSJON

Å bli skikkelig svett er en viktig del av en sunn livsstil, men intensiv trening kan føre til overoppheting – og forårsake at det røde flammer opp i ansiktet.

Hurtig tips

FØLELSER

Bare tanken på å måtte håndtere de synlige tegnene på ansiktsrødme kan forverre situasjonen. 

Hurtig tips

MEDISINSKE TILSTANDER

Både klimakteriet, kronisk hoste og høyt blodtrykk kan føre til rødhet i ansiktet.

For at alle biter skal falle på plass og legen skal kunne danne seg et helhetlig bilde, er det viktig å finne ut av hvilke faktorer som utløser rødheten i ansiktet hos deg. Større innsikt i disse faktorene er første skritt på veien til å komme bort fra det RØDE og i stedet se DEG. 

Skal jeg tro på alt jeg hører?

Hvis du har søkt på nettet etter svar, har du sannsynligvis funnet en mengde ulike forslag til hvordan du skal takle sykdommen. Men vær forsiktig! Alt du hører og leser er ikke vitenskapelig dokumentert, og alle kilder er ikke til å stole på.

Å unngå de utløsende faktorene er ikke den eneste måten å håndtere problemet med rødhet i ansiktet på. Nye vitenskapelige fremskritt innebærer at det nå finnes nye og effektive behandlinger som du kan få hos legen.

Hvis du føler at du famler og ikke riktig vet hva du skal tro, kan teksten og lenkene nedenfor hjelpe deg å skille mellom fleip og fakta:

Hvis forsøkene på å håndtere de utløsende faktorene har gjort deg frustrert og har fungert dårlig, er du ikke alene. For mange som lider av rødhet i ansiktet gir denne måten å finne ut av plagene på i beste fall en liten demping av ubehaget, og det kan i mange tilfeller vise seg å være utilstrekkelig. 

Men ikke gi opp! Det finnes en del andre alternativer du kan vurdere:

Medisinering

Det finnes i dag behandlinger for de ulike symptomene på rosacea – også mot omfattende rødflammethet og rødme. Legemiddelbehandling skjer selvsagt etter vurdering og i samråd med legen. Klikk her for mer informasjon om hvordan og hvorfor du bør snakke med legen.

Laser/lysbehandling

Laser- eller IPL-behandling kan iblant motvirke synlige blodkar og alvorlige tilfeller av bakgrunnsrødhet. Husk imidlertid at denne typen behandling er kostbar og som regel krever flere besøk (med gjentatt vedlikeholdsbehandling) for å få et godt resultat.